Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Brevet Κομοτηνή Κεραμωτή Κομοτηνή 200km

Το πρώτο ελληνικό brevet της νέας χρονιάς διοργανωθηκε στην πόλη μας. Η Κομοτηνή λοιπόν ήταν η πόλη που φιλοξένησε τους ποδηλάτες που συμμετείχαν στο brevet Κομοτηνή Κεραμωτή Κομοτηνή.
35 περίπου πήραν εκκίνηση την 11 Ιανουαρίου στις 08.30 το πρωί από το καφέ μπουγάτσα "Το κάτι άλλο" απέναντι από το νοσοκομείο της πόλης. 
Η διαδρομή γνωστή στους περισσότερους. Κομοτηνή μέσω της παλιάς εθνικής Πόρτο Λάγος, Ξανθη, Τοξότες, Χρυσούπολη, Κεραμωτή και πίσω μέσω Ιάσμου τερματισμός στην Κομοτηνή. Σύνολο 200 χιλιομέτρων ποδηλασίας. 

Το πρωί λοιπόν της 11 Ιανουαριου 2020 ένα κρύο πρωινό χειμωνιάτικο με -1 βαθμούς να δείχνει το θερμόμετρο αλλά με μια ηλιοφάνεια που σου μας έδινε ελπίδες ότι ώρα με την ώρα η θερμοκρασία θα ανέλθει. Όντως σε όλη την διαδρομή ο ήλιος ήταν σύμμαχος και μας βοήθησε στο εγχείρημα μας. Η θερμοκρασία έφτασε προς το μεσημέρι τους 12 βαθμούς κελσίου. 
Οι συμμετέχοντες από την πόλη μας και τους , breveterians ήταν οι :Δομβριδης Δημητριος, Λεχουδης Κυριάκος, Ορφανουδακης Γιάννης, Σεβδυνιδης Μάριος, Λυκογλου Κώστας, Πάτσαρης Παναγιώτης, Σιωπιδης Κώστας, Τοκαλατσιδης Γιώργος, Ράντος Μιχάλης, Λιανουριδης Δήμος. Όλοι τερμάτισαν εντός ορίου χρονου. 

Το τέμπο από την αρχή υψηλό με το πελοτον των πρωτοπόρων να δημιουργείτε νωρίς και να κινειτε με ψηλές ταχύτητες κοντά στα 35 με 40. Μέση στα 33 περίπου. Φαίνονταν από την αρχή ότι όσοι μπορέσουν να ακολουθήσουν το πελοτον θα είχαν και ποιο καλή διαχείριση της διαδρομής και της κούρασης.  Και έτσι έγινε. Κάποιοι φίλοι που βγήκαν νωρίς έξω δεν μπόρεσαν να ξαναπιάσουν το πελοτον.  

Φυσικά και το brevet δεν είναι αγώνας αλλά όταν διεξάγεται σε κρύο περιβάλλον πρέπει να είσαι ζεστός συνεχώς. Και αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό έστω και γρήγορο πολλές φορές τέμπο. Άρα πρέπει να ακολουθήσεις ένα πελοτον  μια ομάδα δηλαδή ποδηλάτων που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις έναν ρυθμο.
Αν δεν είσαι σωστά ντυμένος αν έχεις βάλει πολλά ρούχα ιδρώνεις και φυσιολογικό να σταματήσεις για να βγάλεις κάποια ρούχα. Εκεί όμως έχεις χάσει το πελοτον το οποίο σε βοηθά και δεν  κουράζεσαι εύκολα λόγω μη αεροδυναμικών αντιστάσεων. 
Η σωστή λοιπόν προετοιμασία και στον ρουχισμό αλλά και στην υδροδοσια και τροφοδοσία, ειδικά όταν το κρύο είναι τσουχτερό είναι το παν. 
 Κατά την διαδρομή συναντήσαμε μαγικά τοπία. Οπως η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα του Πόρτο Λάγος, με τόσα είδη πουλιών να ζουν σε όλο αυτό το σύμπλεγμα λιμνών, τον ποταμό Νέστο με τα παγωμένα του νερά και το πλήθος πουλιων, την όμορφη πόλη της Ξάνθης και Χρυσούπολης αλλά και στην επιστροφή η διαδρομή πανέμορφη δίπλα στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, με τα όμορφα χωριά, το μεγαλύτερο από αυτό ο Ίασμος.

Οι στάσεις ελάχιστες πρώτη στάση για σφράγιση των καρτών η Κεραμωτη. Στην μέση της διαδρομής ένα παραθαλάσσιο χωριό που έχει πορθμείο για να περάσεις στο όμορφο νησί της Θάσου.  Η θάλασσα φτάνοντας ήταν λάδι. Φοβερή διαύγεια στην ατμόσφαιρα. Έναν καφέ στο καφέ μπαρ όπου είχε στηθεί το κοντρόλ και ξεκινήσαμε για επιστροφή. Περασαμε και πάλι τα στενά του Νέστου και την γέφυρα με το ποτάμι, εξαιρετικό τοπίο με πολλα πουλιά να βρισκονται πάνω στα παγωμένα νερά του ποταμού.  Περάσαμε μέσα από την πόλη της Ξάνθης και επιστροφή μέσω από την βόρεια οδό και τον Ίασμο επιστρέψαμε στην Κομοτηνή κοντά στο μεσημερι για το δικό μας γκρουπ.
 Φτάνοντας μας υποδέχτηκε ο Κώστας από την διοργανώτρια αρχή ble cycling, ο οποίος αφού σφραγισε τις καρτες μας ,μας έδωσε και το μετάλλιο μας. Το πρώτο για το 2020 και διαφορετικό καθώς τα μετάλλια των brevet αλλάζουν  σχεδιασμό από την Γαλλική ομοσπονδία ανά 4 χρόνια. Ειμασταν ίσως από τους πρώτους χρονολογικά rantoneurs κάτοχοι αυτού του  μετάλλιου παγκοσμίως.

Εντυπώσεις.
Το brevet αυτό από θέμα υψομετρικών ήταν ένα από τα ευκολότερα της Ελλάδας. Με 900 περίπου υψομετρικα στο σύνολο των 200 χιλιομέτρων ήταν μια καλή ευκαιρία για νέους φίλους να κάνουν το πρώτο τους brevet. Φυσικά και κανένα brevet δεν είναι εύκολο. Παίζουν ρόλο πολλά ο καιρός η ποιότητα της ασφάλτου της διαδρομής η διαχείριση κυριως των δυνάμεων σε έναν αγώνα αντοχής, το σωστό ντύσιμο λόγω του κρύου και πολλοι ακόμα αστάθμητοι παράγοντας όπως σκασμενα ελαστικά ,τεχνικά προβλήματα, θέματα υγείας ,θλάσεις , κράμπες κ.α.
 
Κάποιος έμπειρος δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα στην ολοκλήρωση του. Κυρίως πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νεότεροι που δεν έχουν ξανατρεξει σε brevet κυρίως από ψυχολογικής άποψης αλλά και πνευματικής και σωματικής διαχείρισης του εγχειρήματος.
Η χρονιά λοιπόν ξεκίνησε να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά και  να ευχηθούμε να λάβουν μέρος όσοι δεν έχουν  ακόμα, δοκιμάσει τις δυνάμεις τους  σε ένα brevet. 
Γιατί πάνω από όλα ένα brevet είναι μια ποδηλατική περιπέτεια με καλή παρεα  που κάθε ποδηλάτης πρέπει να ζήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου