Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020














Η ανακοίνωση έλεγε "Επίσκεψη στις Ελληνικές Άλπεις" στην έναρξη της Χρονιάς και εντολέας ήταν ο συνήθης γνωστός μας ΕΟΣ Θεσ/νικης - η ορειβατική μας παρέα δηλαδή με την οποία εκδράμουμε σε μέρη άγνωστα αλλά πολύ όμορφα της Χώρας μας



Η παρέα γνωστή από τα παλιά οι τρεις από την Θράκη Χρήστος - ο υπογράφων - και ο Κώστας και η εκδρομή ξεκίνησε....




Γεφύρι Χατζηπέτρου


Το γεφύρι του Χατζηπέτρου χρηματοδότης του υπήρξε ο αρχιτσέλιγκας Γεώργιος Χατζηπέτρος και γεφυρώνει το Περτουλιώτικο ρέμα. Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με συνολικό μήκος 30,5 μέτρα, ύψος περίπου 8 μέτρα, άνοιγμα τόξου 14,3 μέτρα με το αριστερό του βάθρο να βρίσκεται πάνω σε βράχο. Κατασκευασμένο από ψαμμίτη και λαξευτές πέτρες πιθανότατα τον 18ο αιώνα, περίπου το 1750.Το γεφύρι αποτέλεσε πέρασμα από τα χωριά του Ασπροποτάμου προς τον Τρικαλινό κάμπο αφού μετά το γεφύρι ακολουθεί η Βλαχόστρατα, ένα παλιό καλντερίμι που σώζεται σε καλή κατάσταση που ήταν το πέρασμα για ανθρώπους και ζώα που ήθελαν να περάσουν. Το μονοπάτι που ακολουθεί μετά το γεφύρι είναι βατό και εύκολο και μπορεί να το περπατήσει ο οποιοσδήποτε.



Χ/Κ Περτουλίου Καταφύγιο Κόζιακα


Χιλιομετρική απόσταση 9 χλμ ώρες διαδρομής 4,30
Μέγιστο υψόμετρο 1703m Ελάχιστο υψόμετρο 1142m
Το καταφύγιο του Κόζιακα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.750 μ. στην τοποθεσία Μπακόλα, στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του Αστραπή ή Χαζηπέτρος, από το οποίο διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η θέση που βρίσκεται το καταφύγιο παραχωρήθηκε την δεκαετία του 1950 με βασιλικό διάταγμα στον Ε.Μ.Ο.Τ. (Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων), κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Αχιλλέα Καρανάσιου. Ανάβαση στο καταφύγιο Κόζιακα από τη βάση του Χ/Κ μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού. Αρχικά κινούμαστε μέσω χωματόδρομου και στη συνέχεια μέσα σε ελατόδασος με εναλλαγές στο τοπίο και τη βλάστηση. Το μονοπάτι λίγο πριν το καταφύγιο κάνει διχάλα. Αριστερά καταλήγει σε μια στάνη και ο χωματόδρομος ανηφορικά οδηγεί στο καταφύγιο. Δεξιά η διαδρομή καταλήγει πάλι στο καταφύγιο, είναι όμως πιο σύντομη.






Η διαμονή και τις 2 ημέρες πραγματοποιήθηκε στο σημείο Νεραιδοχώρι το οποίο βρίσκεται πλησίον του ΧΚ του Περτουλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου