Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

32ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου για 10 φίλους της πόλης μας

















Αν με ρωτήσει κάποιος : ονομάτισε μου τρια από τα μέρη της επικράτειας που πρέπει να επισκεφτεί ο κάθε Έλληνας....θα του απαντούσα με βεβαιότητα ότι  το ένα από τα Τρία είναι ο Όλυμπος - η κατοικία των θεών της Ελληνικής Μυθολογίας. Στον παλιότερο και σημαντικότερο Αγώνα Βουνού και μάλιστα του ψηλότερου και ομορφότερου σημείου της Πατρίδας βρέθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου η παρέα μας στο όποιο έτρεξε οχι 10 ούτε 20 αλλά 42 χλμ βουνού ανεβαίνοντας στα πιο δυσπρόσιτα άλλα ταυτόχρονα όμορφα σημεία του μυθικού αυτού βουνού!

Στο Ιστορικό αυτό αλλά συγχρόνως μοναδικό βουνό της Ελλάδας βρεθήκαμε με άλλους Κομοτηναίους αθλητές βουνού, χαρήκαμε, ιδρώσαμε, πονέσαμε αλλά τελικά τερματίσαμε...άλλοι σε καλύτερη θέση και άλλοι απλά υγιής. 



Για την Ιστορία και μόνο από την πόλη της Κομοτηνής βρέθηκαν οι ακόλουθοι 10 δρομείς καταλάμβανοντας τις παρακάτω πολύ αξιόλογες θέσεις στον 32ο αγώνα Ορειβατικού Μαραθωνίου Ολύμπου του 2018  :

17 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Λυκοι Κεχαγιογλου 5:31
32 KAMPOURIDIS DIMITRIOS Sciencetraining-DRIFT 5:56
48  SARISOY-DIMITRIADI EMINE Λύκοι Κεχαγιόγλου 6:10
59  ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Nuttrixxion HELLAS 6:28
95 ΓΚΕΒΡΕΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ scienst trainning.gr 6:57
177 ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ Ε.Ο.Σ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  8:19
189 ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ ΕΡΡΙΚΟΣ 8:36
224 ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 9:43
239 ΣΤΑΦΟΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 10:10







Να σημειώσουμε ότι η SARISOY-DIMITRIADI EMINE αθλήτρια της πόλης τερμάτισε στην 2η θέση της κατηγορίας των Γυναικών λαμβάνοντας το αργυρό μετάλλιο και αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά αθλήτρια από την Κομοτηνή που ανεβαίνει  στο βάθρο στα 32 χρόνια της παρουσίας του συγκεκριμένου αγώνα στα ελληνικά αγωνιστικά δρώμενα, καθώς και ο 11χρονος ανήλικος αθλητής ΣΤΑΦΟΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (με συνοδεία του πατέρα του Διονύση) αποτέλεσε τον νεαρότερο αθλητή του 32ου αγώνα του Ολύμπου που συμμετείχε και τερμάτισε ανάμεσα σε 300 περίπου αθλητές από όλη την Ελλάδα!  


Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Ιστορικό
O Oρειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου είναι ο πρώτος, στο είδος του αγώνας, που έγινε στην Ελλάδα  στον οποίο οι αθλητές τρέχουν 41 χιλιόμετρα περίπου ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή ανάβασης (Γκορτσιά-Σκούρτα-Οροπέδιο Μουσών-Πριόνια-Ενιπέας-Λιτόχωρο. Ο Αγώνας θεσπίσθηκε  και αγαπήθηκε από το σύνολο του ορειβατικού κόσμου της χώρας μας.



Το  1986 μια ομάδα ορειβατών-αναρριχητών του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, με ανήσυχο πνεύ­μα και με επικεφαλής τον Δημήτριο Μπατάρα τότε πρόεδρο του ΕΟΣ, συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας μιας νέας μορφής ορειβασίας. Ενός μαραθώνιου δρόμου στο χώρο του βουνού και μάλιστα στην «κατοικία των 12 θεών», τον μυθικό Όλυμπο.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό κλασικού ανωμάλου δρόμου και ορειβασίας, προσαρ­μοσμένου στις ειδικές συνθήκες αγωνιστικής αναμέτρησης στο βουνό.
Η επί πολλά χρόνια επιτυχημένη διεξαγωγή του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη συμ­μετοχή αθλητών από όλα σχεδόν τα ορειβατικά σωματεία της χώρας καθώς και δρομέων μεγάλων αποστάσεων, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών από το εξω­τερικό.
Η σκέψη των εμπνευστών του αγώνα τότε και σήμερα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης δεν είναι ο μαραθώνιος αυτός απλά να αποτελέσει μία α αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στις άλλες, , αλλά με αφορμή τον αγώνα να προσκαλέσει το ευρύτερο κοι­νό να συμμετάσχει σε μια μεγάλη γιορτή και να μοιραστεί μαζί με τους λάτρεις της ορειβασίας την αγάπη για το βουνό, το σεβασμό προς τη φύση και την ιδέα της κοινής προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας.
Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου διεξάγεται κατά μήνα Σεπτέμβριο κάθε χρόνο και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διοργανώνεται από Ορειβατικό Σωματείο χωρίς οικονομικό όφελος. Εξυπηρετείται δε αποκλειστικά από εθελοντές.
 




Ο αγώνας


Το μαγευτικό περιβάλλον του Ολύμπου ως χώρος διεξαγωγής του αγώνα αποδείχτη­κε στο πέρασμα του χρόνου εξαιρετική επιλογή. Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ιστορία που η αρχή της χάνεται στην μυθολογία  αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το ξεχωρι­στό φυσικό του κάλλος, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του εδάφους, παρέχουν ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής τόσο ενός αγώνα αντοχής, όσο και κλασικής ορειβασίας. Η ασυνήθι­στη αυτή αναμέτρηση προσελκύει σημαντικό αριθμό αθλητών αλλά και θεατών.
Οι δρομείς ξεκινήσαμε από την θέση ‘ΣΤΑΥΡΟΣ’, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του συλλόγου “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ” και τερματίσαμε στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 300 μ., μετά από μια μεγάλη υψο­μετρική διακύμανση, αφού η αφετηρία βρίσκεται στα 920 μ. και το υψηλότερο σημείο, το οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μ.
Στον φετινό αγώνα λάβαμε μέρος 277 αθλητές και η όλη προσπάθεια υποστηρίχτηκε από 200 εθελοντές και διασώστες.
Ο αγώνας τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου του οποίου έχει την ουσιαστική συμπαράσταση.



Πολλά Συγχαρητήρια σε όλους.....













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου