Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Πάσχα στο χωριό με προσκύνημα περπάτημα και ορειβασία



Ούτε αυτό το Πάσχα παραλείψαμε το παλιό γνωμικό που λέει για την εποχή "Που θα κάνετε Πάσχα;" ......... μα φυσικά στο χωριό!


Έτσι ανήμερα Μ. Παρασκεύης με 6 ακόμη φίλους και φίλες πιστοί στο ραντεβού μας με τη φύση που τόσο μας αναζωογονεί και μας προσφέρει ευχαρίστηση, οργανώσαμε πεζοπορική πορεία στο χωριό Κερασιά Α' στους πρόποδες του Παπικίου Όρους.


Το πλάνο εξαρχής ήταν να περπατήσουμε - μιας και περπάτημα μέτριας δυσκολίας ήταν η διαδρομή μέχρι την Κερασια Α' και στην συνέχεια να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο επιστρέφοντας από το Βυζαντινό μονοπάτι στην Ιερά Μονή Καυσοκαλυβήτη. Μάλιστα η παρέα μας (Ειρήνη, Χρήστο, Γιώργο, Έλενα, Χρήστο και Σάκη) ήταν τόσο τυχερή που πέσαμε πάνω στην λειτουργία παρόλο τη αργή μας είσοδο στην Μονή και χαιρετήσαμε την αποκαθήλωση του Επιταφίου.


Στην συνέχεια η παρέα μας πέρασε στο Αρχονταρίκι όπου και συνομίλησε και ευχήθηκε στον Πατέρα Μάρκελλο μιας και ο Πατέρας Μάξιμος απουσίαζε για λόγους υγείας.

Στη τέλος η παρέα μας κατευθύνθηκε στο μονοπάτι μέσα στο πευκοδάσος οπού και κατέληξε στο τερματισμό της πορείας της, στο χωριό Πετρωτο. Η περιήγηση  πέρα από προσκηνυματικό και φυσιολατρικό χαρακτήρα είχε και στοιχεία ξενάγησης σε μια από τις πιο όμορφες διαδρομές και οικισμούς αλλά και εκκλησίες στην Ορεινή Ροδόπη (Κερασιά Α - Ναός Αγίου Πέτρου του εν Άθω) μιας και η ίδια πορεία θα πραγματοποιηθεί ανήμερα του εορτασμού της εκκλησίας τον Ιούνιο. Η συνολική πορεία της διαδρομής υπολογίζεται σε 10 χλμ με 600 περίπου μέτρα υψομετρικά!


Εξάλλου και την Κυριακή του Πάσχα πιστοί στο έθιμο μας αν και μετα από βραδινό ξενύχτι ακολουθήσαμε το πρόγραμμα μας επισκεπτόμενοι το δάσος της Νυμφαίας όπου και περιηγηθήκαμε μέσα στα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους απολαμβάνοντας το ανοιξιάτικο τοπίο την όμορφη διαδρομή, αλλά και την ξεχωριστή χλωρίδα και ήχους που είναι πλημμυρισμένη την εποχή αυτή το δάσος της πόλης μας.


Συνολικά καλύψαμε σε χαλαρό ρυθμό τρέξιμο 9 χλμ και καλύψαμε απόσταση υψομετρική 160μ. τέτοια που να μας ανοίξει περισσότερο η όρεξη για το Πασχαλινό εορταστικό τραπέζι τς Λαμπρής .


Επιπλέον την Δεύτερη μέρα του Πάσχα ανταποκρινόμενοι σε προηγούμενη πρόσκληση συμμαθητή από το σχολείο και γείτονα του Γιώργου, πραγματοποιήσαμε τρεξιματική δραστηριότητα στο βουνό του Ιάσμου - Κάβος αυτή τη φορά στο παραποτάμια του Κομψάτου και προς το Πάρκο Άγριας Ζωής Πόας. Η δύσκολη διαδρομή μιας και πετρώδες έδαφος στα πρώτα χιλιόμετρα αλλά και μονοπάτι που λόγω έντονης βλάστησης έχει ελλειπή σήμανση στο τελευταίο χλμ της διαδρομής έχει 3 σημεία με πηγές στη διαδρομή και καταλήγει στο εγκατελειμμένο οικισμό Κάβος απέναντι από τα Θρακικά Μετέωρα Ιάσμου.


Το σύνολο της διαδρομή είναι παραποτάμιο και σε πολλά σημεία απολαύσαμε τους μαίανδρους που σχηματίζονται από την πορεία του ποταμού Κομψάτου (Kuru Cay). Η διαδρομή περνάει και από την πετρόκτιστη τριτωξη μεσαιωνική Γέφυρα σήμα κατατεθέν του Νομού Ροδόπης σε παλιότερες τουριστικές της προβολές αλλά και σημεία που περιφέρονται τα άγρια άλογα του Ιάσμου!


Αυτή τη φορά διασχίσαμε 15 χλμ πορείας καλύπτοντας 650 μ. Υψομετρικής Διαφοράς ενώ καλύψαμε τη διαδρομή μας σε 3 ώρες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου