Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την Οροσειρά της Ροδόπης





Αυτές τις ημέρες ένας πολύ καλός φίλος από την Αλεξανδρούπολη, ο αγαπητός Σπύρος από τους πλέον γνωστούς ορειβάτες και φωτογράφους της περιοχής, πνεύμα ανήσυχο αλλά και δημιουργικό, πραγματοποιεί όπως κάθε χρόνο την έκθεση φωτογραφίας του στη γειτονική πόλη στο καφέ ELEMENTO (έναντι ΚΤΕΛ Αλεξανδρουπολης). Η Έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό και περίπου 22 έργα του κοσμούν το υπέροχο αυτό καφέ -  κατάστημα της πόλης μας, το οποίο είναι ανοικτό από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. 



Εμείς επισκεπτόμαστε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χώρο και συνομιλούμε με τον captain Σπύρος (έτσι μας αρέσει να τον αποκαλούμε), για τις εικόνες του, τις στιγμές απόδρασης που μας χαρίζει καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια. Ο Σπύρος είναι από τα παλιότερα μέλη της Ορειβατικής Παρέας Αλεξανδρούπολης με συνεχή δράση στις πλαγιές και κορυφές της Ελλάδας από το 1985!. Η θεματολογία του η οποία κάθε χρόνο ποικίλει, φέτος αφορά έναν γειτονικό χώρο σε εμάς που είναι η Οροσειρά της Ροδόπης. Η έκθεση θα είναι όπως κάθε χρόνο ανοικτή μέχρι τις πρώτη εβδομάδα του Φεβρουάριου και είναι προτεινόμενη.



Ας γνωρίσουμε πρώτα όμως ποιά είναι η Ροδόπη: 

Το έχουμε καμάρι τέτοιον ορεινό όγκο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη πόλη της Κομοτηνής. Η Οροσειρά της Ροδόπης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Ελλάδας. Μεγάλο μέρος της βρίσκεται στην γειτονική χώρα ενώ ένα σημαντικότατο μέρος της βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο Νομός μας αυτός της Ροδόπης μάλιστα έχει την τύχη να φέρει και το όνομα της Οροσειράς....Αλήθεια πόσους Νομούς στην χώρα γνωρίζεται να έχουν το όνομα ενός Βουνού ή μιας οροσειράς; απάντηση : Ένας αυτός της Ροδόπης.




Η Ροδόπη Rodopi ή "Rhodop" γνωστή από την αρχαιότητα, ήταν Βασίλισσα της Θράκης και σύζυγος του Αίμου, Βασιλιά των Θρακών. Γνωστό το ζευγάρι για την αλαζονεία τους "Παρομοίαζαν τον εαυτό τους με τον Δία και Ήρα" διέπραξαν για τους 12 Θεούς του Ολύμπου την υπέρτατη ύβρη. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταμορφωθούν σύμφωνα με την μυθολογία και μαρτυρίες σε βουνά και οι δύο. 


Η Ροδόπη γνωστή για την ομορφιά της πήρε την μορφή της δεύτερης μεγαλύτερης Οροσειράς της Ελλάδας (μετά την Πίνδο), έχει συνολική έκταση 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία μόλις τα 3000 ανήκουν σε ελληνικό έδαφος (περίπου το 18%, το υπόλοιπο 82% ανήκει σε βουλγαρικό έδαφος). 



Η Ροδόπη σαν όρος, ήταν στην αρχαιότητα και στην νεότερη ιστορία ένα ιερό Βουνό - όρος, όπως μάλιστα αναφέρει και η γνωστή "Τυφλή Πυθία των Βαλκανίων" Μπαμπά Βάνγκα βουλγάρα ψυχικός τα βουνά, οι λίμνες και τα ποτάμια της είναι όλα ιερά, όπως ακριβώς και αυτά της Ινδίας και πηγαίνουν σε αυτήν ταξιδιώτες από ολόκληρη την γη για να αντλήσουν λίγη από την ενέργεια τους!


Άλλωστε είναι γνωστές οι σχέσεις του Ορφέα και του θεού Διονύσου με τα μυστήρια που πραγματοποιούταν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά Ντόλμεν και αρχαίοι Τύμβοι στην περιοχή. Επίσης στην Ανατολική Ροδόπη και στο βουνό Παπίκιο όρος (http://pierregiatzo.blogspot.gr/2014/10/1483-11.html) που ανήκει στην Οροσειρά της Ροδόπης, είναι γνωστό ότι στη Βυζαντινή εποχή υπήρχε το μεγαλύτερο λατρευτικό - μοναστικό κέντρο με πλειάδες μονών και αμέτρητους μοναχούς να διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή.


Πηγές Παραπομπές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου