Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Στα Highlands της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στις 7 Αλπικές Λίμνες και στην Maliovitsa της Οροσειράς Ρίλα (BG)



Πέτρος- Εμινε- Γιώργος - Δημήτρης η παρέα μας από την Κομοτηνή

Επισκέπτοντας το Εθνικό Πάρκο Ρίλα

Η ομάδα μας και συνοδοιπόρος μας αυτή τη φορά ο Παναγιώτης και η "παρέα" η Mountain Xcursion Team. Μέλη και φίλοι της παρέας όπως η Νάσια, ο Γιώργος, η Ελένη, Λια, ο Χρήστος που με κάποιους βρισκόμαστε από το 2011 στα ίδια μέρη ή σε ίδιο όμορφα....κρατάει από παλιά αυτή η παρέα. Με κάποιους άλλους συναντιόμαστε για πρώτη φορά μα σίγουρα όχι για τελευταία και πάντα στα ψηλά. Σύντροφοι μας σε αυτήν την διαδρομή είναι 56 άτομα όλων των ηλικιών και όλων επιπέδων εξοικείωσης με την ανάβαση στο βουνό. Αρχηγός της αποστολής ένας από τους πλέον έμπειρους ορειβάτες ο Παναγιώτης και βοηθοί όλοι εμείς.



Στόχος της ομάδας να περιδιαβεί το ομορφότερο ίσως για τους περισσότερους ορειβάτες, βουνό των Βαλκανίων. Το πρόγραμμα αρκετά φορτωμένο που δε σου αφήνει το περιθώριο να σκεφτείς ή να κάνεις και πολλά άλλα πράγματα περιλαμβάνει : ανάβαση σε 2 διαφορετικά χιονοδρομικά κέντρα της οροσειράς Ρίλα Βουλγαρίας με υψόμετρο πάνω από τα 2000μ., και επίσκεψη σε 7 αλπικές λίμνες άνω των 2000μ.




Αρωγός στο παραπάνω εγχείρημα μας, στέκεται ο καιρός που πότε  με την έντονη νεφοκάλυψη, πότε με την ομίχλη και άλλοτε με τον ήλιο να  μας συμπαραστέκεται σε όλη την διαδρομή πορείας μας σε δάση, λιβάδια, ποτάμια, λίμνες, δάση και αλπικά τοπία. 


Ρίλα  


Η έκτη σε σε μέγεθος οροσειρά της Ευρώπης. Το βουνό με την υψηλότερη κορυφή της βαλκανικής χερσονήσου στα 2925μ. (Μουσάλα) μόλις 7 μέτρα ψηλότερη από τον δικό μας Όλυμπο. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα βουνά των Βαλκανίων και αγαπημένο προορισμό όλων των Βαλκάνιων φυσιολατρών. Εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα μήκος και 25 χιλιόμετρα πλάτος. 



Το Μπόροβετς είναι το παλαιότερο χειμερινό θέρετρο της Βουλγαρίας, με ιστορία από το 1896! Με τα χρόνια αναπτύχθηκε σε ένα σύγχρονο θέρετρο υψηλής κατηγορίας και σήμερα το Μπόροβετς είναι από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων. Εκεί έχουν διοργανωθεί δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα σκι, ενώ η πίστα διάθλου θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Η κοντινότερη πόλη στο χιονοδρομικό κέντρο είναι το Σάμοκοβ, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων, ενώ απέχει μόλις 73 χλμ. από τη βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια και 270 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης.



Ημέρα 1η

Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας –Μαλιόβιτσα.

Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς αλπικό κέντρο και σημείο επίσκεψης χιλιάδων τουριστών τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από γειτονικές χώρες.  Η κορυφή Μαλιόβιτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 2729μ. και είναι προσεγγίσιμη από πολλά μονοπάτια και διαφορετικές κατευθύνσεις. Εδώ κοντά βρίσκεται μια από τις ομορφότερες λίμνες της Βουλγαρίας η Εninsula – Strashnoto ενώ οι περιπατητές μπορούν να επισκεφτούν τα Ribni ezera (Fish lakes) chalet καθώς και το Rila Monastery. Στο τουριστικό κέντρο της Μαλιόβιτσα οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τους χειμερινούς μήνες σκί, ενώ το ίδιο βουνό είναι πόλος έλξης πολλών αναρριχητών καθώς εδώ βρίσκεται και η πιο απαιτητική και δυσκολότερη αναρριχητική πίστα της γειτονικής χώρας.



Ημέρα 2η


Επτά Λίμνες της Ρίλα είναι ένα σύμπλεγμα από λίμνες, από τις πολλές που βρίσκονται στην οροσειρά της Ρίλα στην Βουλγαρία, σε υψόμετρο από 2095 έως 2535 μέτρα. Από το χιονοδρομικό κέντρο της Ντούπνιτσα - Saparova Banja και υψόμετρο 1580μ ξεκινάμε για το καταφύγιο Ρίλσκι Εζερά. Η διαδρομή για τις Επτά λίμνες ξεκινάει από το κατάλυμα "Рилски езера" (Ρίλσκι Εζερά) 



Η Долното езеро (Ντολνότο εζερό), η "χαμηλή λίμνη", είναι η λίμνη από τις επτά που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο, στα 2095 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της είναι 11 μέτρα. Η επιφάνεια της είναι 5,9 εκτάρια και ο υδάτινος όγκος της 240.000 κυβικά μέτρο. Η λίμνη αυτή είναι γνωστή και ως η Седмото езеро (Σεντμότο εζερό), η "έβδομη λίμνη". Στην λίμνη αυτή συγκεντρώνονται τα νερά από τις υπόλοιπες έξι και από εδώ πηγάζει ο ποταμός Джерман (Ντζέρμαν), ο οποίος είναι παραπόταμος του Στρυμόνα.



Η Рибното езеро (Ριμπνότο εζερό), η λίμνη με τα ψάρια, βρίσκεται σε υψόμετρο 2184 μέτρων και είναι η πιο ρηχή με μέγιστο βάθος 2,5 μέτρα είναι η "εκτη Αλπική Λίμνη" από τις λίμνες.  Η επιφάνεια της είναι 3,5 εκτάρια και ο υδάτινος όγκος της 38.000 κυβικά μέτρα.



Η Трилистника езеро (Τριλιστνίκα εζερό), η λίμνη "το τριφύλλι", βρίσκεται σε υψόμετρο 2216 μέτρα  και έχει μέγιστο βάθος 6,5 μέτρα. Η επιφάνεια της είναι 2,6 εκτάρια και ο υδάτινος όγκος της είναι 54.000 κυβικά μέτρα.



Η Близнака езеро (Μπλιζνάκα εζερό), η λίμνη "οι Δίδυμοι" βρίσκεται σε υψόμετρο 2243 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της είναι 27,5 μέτρα. Η επιφάνεια της είναι 9,1 εκτάρια και ο υδάτινος όγκος της 590.000 κυβικά μέτρα.



Η επόμενη λίμνη που συναντάμε είναι η Бъбрека Езеро (Μπαμπρέκα Εζερό), η λίμνη "το Νεφρό", δηλαδή, λόγω του σχήματος της. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2282 μέτρα και έχει μέγιστο βάθος 28 μέτρα. Η επιφάνεια της είναι 8,5 εκτάρια και ο υδάτινος όγκος της 1.170.000 κυβικά μέτρα.




Η λίμνη Окото езеро (Οκότο εζερό), η λίμνη "το Μάτι". Βρίσκεται σε υψόμετρο 2440 μέτρων και είναι η πιο βαθιά λίμνη από το σύμπλεγμα των επτά, με μέγιστο βάθος 37,5 μέτρα. Η επιφάνεια της είναι 6,8 εκτάρια και ο υδάτινος όγκος της 860.000 κυβικά μέτρα.



Η Сълзата езеро (Σελζάτα εζερό), η λίμνη "το δάκρυ", είναι η λίμνη από τις επτά που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο, στα 2535 μέτρα. Έχει μέγιστο βάθος 4,5 μέτρα, επιφάνεια 0,7 εκτάρια και υδάτινο όγκο 15.000 κυβικά μέτρα.




Είμαστε όλοι ευτυχείς, έχοντας πάρει μια ισχυρή "δόση" από την ομορφιά και την εκπληκτική εναλλαγή των εικόνων που μόνο η επίσκεψη σε ένα φυσικό συγκρότημα σαν αυτό της Ρίλας μπορεί να σου προσφέρει, επιστρέφουμε ασφαλής και γεμάτοι ενέργεια στην πατρίδα!




Ρίλα ευχαριστούμε για την Φιλοξενία,  θα ξαναέρθουμε.....για 5η φορά σύντομα!!!

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου