Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Brevet Φιλίππων 212km ποδηλατικής διαδρομής. Μία εξαιρετική διοργάνωση που πήραμε μερος την 20 Οκτ 2018



Το Σάββατο φίλοι μας 20 Οκτωβρίου 2018 διεξήχθη το προγραμματισμένο Brevet των Φιλιππων 212χλμ. ποδηλατικής διαδρομής.

Πρόκειτε για ποδηλατικο  αγώνα αντοχής με αφετηρία τον αρχαιολογικο χώρο των Φιλιππων και τερματισμό στο χωριό Κρηνίδες της Καβάλας διπλα στον αρχαιολογικο χώρο, με χρονικό όριο 13 ωρών.

Δυο λόγια για την διοργάνωση.
Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στα πλαίσια της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Αφορά στην διάσχιση 200 χμ, μέσα από 20 τοπικούς οικισμούς και 7 δήμους (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης).
Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.
Η Ποδηλατική διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), για αυτό επιλέχθηκε να γίνει εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα κοντά στην ημερομηνία της τελικής μάχης, στις 21 Οκτωβρίου. Η Μάχη των Φιλίππων, ως παγκοσμίου φήμης γεγονός, οριοθετεί την μετάβαση από την Δημοκρατία στην Ολιγαρχία και έχει επηρεάσει την ιστορία όλου του δυτικού κόσμου, από τότε μέχρι σήμερα.
Η διοργάνωση του Brevet εγινε απο την Επιστημονική ομάδα "Οψομεθα εις Φιλιππους και τον ποδηλατικο σύλλογο "Κυκλοτρον" σε συνεργασία με τους Τοπικους φορείς 7 δήμους, Πολιτιστικους συλλογους της περιοχής και εθελεντές.

Η διαδρομή πέρασε απο τους οικισμους: Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων – Λυδία – Καλαμπάκι – Φτελιά – Μικροχώρι – Δράμα – Κοκκινόγεια – Αγγίτης – Γραμμένη – Χαριτωμένη – Καλή Βρύση – Καλιθέα – Περιχώρα – Αγιοχώρι – Αλιστράτη – Μεσορράχη – Νέα Μεσολακκιά – Λέων Αμφίπολης – Αμφίπολη – Νέα Μεσολακκιά – Παλαιοκώμη – Μικρό Σούλι – Ροδολίβος – Πρώτη – Αντιφίλιπποι – Ελευθερούπολη – Κοκκινόχωμα – Σταρός – Αμυγδαλεώνας – Κρηνίδες – Τερματισμός

Η διοργάνωση εξαιρετική με σήμανση, τροφοδοσία και υδροδοσία κατα μήκος όλης της διαδρομής, μα πάνω απ ολα με ψυχολογική υποστήριξη και επεφημίες απο τους κατοίκους. Ηταν ενα απο τα καλύτερα brevet που εχουν διοργανωθει, σύμφωνα με συναθλητές μας που εχουν πάρει μέρος σε αρκετά brevet.

Απο την Κομοτηνή λοιπον ξεκινήσαμε αρκετά πρωι, στις 6:30 δεν ειχε ξημερώσει καν, φορτωμένοι με τα ποδηλατα στις σχαρες μας για να πάρουμε μερος σε αυτην την γιορτή πολιτισμού και αθλητισμου.
Συμμετείχαμε 8 αθλητες οι Τριαντάφυλλος Παρασκευούδης, Δημήτρης Δομβρίδης, Κώστας Καραμανίδης, Γιαννης Λύτης, Κώστας Σιωπιδης, Μιχάλης Ράντος, Κυριάκος Λεχούδης, Γιώργος Τοκαλατσίδης. Τερματίσαμε απαντες μέσα στον επιτρεπτό χρόνο καθώς τα brevet δεν εχουν κατάταξη ούτε μεταλια 1ου 2ου 3ου. Ειναι καθαρά αγώνες αντοχής και σκοπος ειναι να βγει η διαδρομή η οποια ειναι κοπιαστική και μεγάλη.
Η διάθεση απο νωρίς στα ύψη. Αλλωστε αυτο που αγαπάμε το κανουμε πάντα με διάθεση και οχι ως αγγαρεία.

Εντυπωσεις δικές μας
Εντυπωσιαστήκαμε απο την διοργάνωση όπου μας παρείχε τα πάντα. Πολλές μέρες, μη πω μήνες πριν ακόμα και πριν την εκκινηση, με ενημερώσεις συνεχώς ωστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Η εγγραφή μας έγινε με online φορμα και υπήρξε ενημερωση μεσω αρκετων mail σε ολους μας για διαδικαστικα θέματα όπου μας διευκόλυνε και μας έλυσε τα χέρια.
Πραγματικα οι ανθρωποι εργάστηκαν με ουσία για να καλύψουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Απο  που θα παρκάρουμε τα αυτοκινητά μας μεχρι την ενημέρωση και τα δυσκολα της διαδρομής, την σήμανση αυτής, την κάλυψη με media, ακόμα και συνεντευξη τύπου πριν τον αγώνα.
Ειλικρινα συναθλητες μας που εχουν φαει με το κουτάλι τα brevet ειπαν οτι ισως ηταν το καλυτερο που μετείχαν.
Το εγχείρημα αγκαλιαστηκε οπως ειπαμε εξ αρχής απο τους τοπικους φορείς Περιφέρεια Αν. Μακ Θρακης, Δήμους αλλα και πολιτιστικους συλλογους της περιοχής. Σε καθε χωριό μας περίμεναν με μια αγκαλια να μας κεράσουν νερό, μια μπάρα, μια μπανάνα, τυρπιτακια και τι δεν είχε, να μας πουν μια καλη κουβέντα. Βρήκαμε στον δρομο μας συλλόγους με παραδοσιακές στολές να μας χειροκροτούν ,να μας δείχνουν την συμπαράστασή τους. Αν και καποια στιγμή ξεκινησε να βρεχει, αυτοί παρέμειναν εκει να μας στηρίζουν σε κάθε χωριό και οικισμό. Μικρά παιδια μεγάλοι ηλικιωμένοι άπαντες ήταν εκει. Μαλιστα στην Γεωργιανή νομιζω αν θυμαμαι καλά χτυπουσαν και μια καμπάνα οταν εφταναν ποδηλάτες.  Ειλικρινα τους ευχαριστούμε για όλα.

 Το κέφι φυσικα μεταξύ μας αρκετο τα πειράγματα διαδεχονταν το ενα το αλλο. Ο καιρός καλος αρχικά αλλα μετα τις 12 μας τα χαλασε με δυνατή βροχη και καταιγίδες με κεραυνούς σε καποια σημεια της διαδρομής και ψιχαλες αλλου. Με αθλητές , ποδήλατα και εξοπλισμό στα όρια τους σταματήσαμε σε 3 σημεία ελεγχου να παρουμε μια ανάσα και να αναπληρωσουμε τα παγουρια μας και τις τσεπες μας με μια μπαρα μια μπανανα και πολλα κεράσματα....Οι απαραίτητες φωτογραφίες φυσικα σε καθε σταση επιβάλονταν.
Αρκετα ηταν τα ευτραπελα φυσικα στην περιπέτεια αυτή. Με αρκετούς συναθλητες μας να χάνουν την διαδρομή αλλοι να εχουν τεχνικα προβλήματα (σκασμένα λάστιχα, σπασμένες ακτίνες) αλλα και τραυματισμούς απο πτώσεις οπως και μυικους τραυματισμούς οπως ο γραφων.  Ολα αντιμετωπιστηκαν με υπομονή και επιμονή τερματισαμε απαντες με επιτυχία.
Τα παντα λοιπον ειχε αυτη η εξαιρετική διοργάνωση οπως είπαμε. Ηταν μια περιπέτεια στην βροχή,  ενα ταξίδι 212 χιλιομέτρων στον πολιτισμό και στο φυσικό κάλος της περιοχής.
Στο τελος οταν τερματίσαμε νοιωθαμε τόσο γεμάτοι και ικανοποιημένοι που αν μας ελεγαν εκεινη την στιγμή ξανα ξεκινάτε θα το καναμε και πάλι.
Στον τερματισμό οι διοργανωτές ειχαν φροντίσει να μας καλωσορίσουν μέσα σε μια γιορτή όπου μας περίμεναν οι κάτοικοι του χωριού και τόσοι αλλοι καλεσμένοι. Με μουσική σκηνή με συναυλία, με θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις αντικ ποδηλάτων και ξύλινων ποδηλάτων και πολυ και καλο φαγητο και ποτο. Αφού αναπληρωσαμε λιγο τις δυνάμεις μας και δωσαμε τα απαραίτητα εγγραφα στην γραμματεία πήραμε τον δρομο για την επιστροφή γεμάτοι εμπειρίες. Οι ενδορφίνες στα υψη απο την προσπαθεια, η κούραση φυσικά μεγάλη, τα πόδια έκαιγαν, το σώμα βαρυ. Αλλα η ψυχη πετόυσε απο χαρά.  Αυτη αλλωστε  ειναι η ποδηλασία αυτα εναι τα brevet. Μία περιπέτεια. Δινουμε υποσχεση ολοι μας οτι θα το ξανακάνουμε στο επομενο brevet και φυσικα θα ξαναρθουμε του χρονου εδω παλι στους Φιλιππους.

Εγω να πω εδω ενα μεγαλο ευχαριστώ στον προπονητή μου  Ακη Παλέ του γυμναστηρίου Action Club για την σωστή προετοιμασία μου.

Παρακάτω video και φωτογραφίες απο την περιπέτειά μας.






















































Αναφέρουμε τους Πολιτιστικους συλλόγους και τους χορηγούς του brevet. Κουράστηκαν για μας και τους ευχαριστούμε.

Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους:
Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου Καβάλας,
Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων Καβάλας,
Σύλλογος Ποντίων Κρηνίδων ”Το Βυζάντιο”,
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμισιανών Καβάλας,
Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης Παγγαίου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής Παγγαίου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιφιλίππων Παγγαίου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής,
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας,
Σύλλογος Εβριτών Δράμας,
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Προσοτσάνης,
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινογείων Προσοτσάνης,
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης Προσοτσάνης,
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρού Σουλίου Αμφίπολης
Τις Τοπικές Κοινότητες:
Τοπικές Κοινότητες Παλαιοκώμης, Κορμίστας και Μεσολακιάς του δήμου Αμφίπολης.

Την Cocomat και τις τοπικές επιχειρήσεις:
 Johnnie’s Βeer
 ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου
 Blueberry
 Χαλβαδοποιία Ελευθερίου
 Μενοίκιο
 Σπήλαιο Αλιστράτης
 Αρτοποιείο Φελλαχίδη
 Μπύρα Marmita,
 Κτήμα Ερείκη
 Ξυλόφουρνος Ιωσηφίδη
 Ζαχαροπλαστείο Στέφανος
 Φούρνος Γιαννάκη
 Παρφέ
 Τοπικά προϊόντα «Γης»
 Tsai Academy
 Αρτοποιϊα – Ζαχαροπλαστική Σκλαρής
 Σιδηροκατασκευές Χρήστος Μεσονύκτης
 Εστιατόριο «Ναύτης»

Συντακτης του άρθρου Γιώργος  Τοκαλατσίδης

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σας, παλικάρια! Οι "Οψόμεθα" χαρήκαμε πολύ για τη συμμετοχή σας -και τα κολακευτικά λόγια που γράφετε για μας! Σας περιμένουμε με πολλή χαρά και του χρόνου! Έως τότε να είστε όλοι καλά, με υπέροχες διαδρομές στα πεντάλ σας! - Βάσω Ε. Μώραλη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Επιστημονικής Ομάδας "Οψόμεθα εις Φιλίππους")

    ΑπάντησηΔιαγραφή