Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Μαραθώνιος Κωσταντινούπολής 2018

Γράφει ο Πέτρος Ν. Γιαγτζόγλου























"Ποιος είναι ο πιο όμορφος αγώνας δρόμου που έχεις συμμετάσχει;" Αν μου έκανε κάποιος αυτήν την δύσκολη ερώτηση πριν τις 11-11-2018 θα του απαντούσα με βεβαιότητα ....." ο κάθε αγώνας δρόμου ή βουνού έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και φυσική ή αστική ομορφιά....ο καθένας είναι όμορφος και  ξεχωριστός"







"Όμως ο πιο πιο Όμορφος απ ' όλους ; " Αν η Ερώτηση αυτή γινόταν μετά τις 11-11-2018....η απάντηση μου θα ήταν .....Από τους 4 Μαραθώνιους που έχω συμμετάσχει φέτος (Κρακοβία, Μέτσοβο, Όλυμπος και Κωνσταντινούπολη) και από τους 6 συνολικά που έχω τρέξει σαν δρομέας αν βάλω και τον Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης και αυτόν της Ρώμης....... νομίζω αυτός ο Κωνσταντινούπολης είναι ο πιο πιο Όμορφος από όλους όσους έχω συμμετάσχει.




Την ονόμασαν σταυροδρόμι των πολιτισμών.... βασιλίδα των πόλεων.... πρωτεύουσα του Βυζαντίου και τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών... η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους. Ευρώπη και Ασία.......η πόλη των αισθήσεων.....των ατελείωτων θρύλων.... των γεύσεων της ανατολής....των πολλαπλών αναμνήσεων... της μοναδικής κληρονομιάς της και του ένδοξου παρελθόντος της...Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη....ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.




Η Κωνσταντινούπολη (İstanbul, [isˈtɑnbuɫ], Ιστάνμπουλ, λατινικά Constantinopolis) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη  διηπειρωτική πόλη  στον Κόσμο, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Με πληθυσμό 23 εκατομμύρια κατοίκους, η πόλη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος στη Μέση Ανατολή καθώς και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Υπήρξε Πρωτεύουσα και είναι η μόνη πόλη Παγκοσμίως που ήταν έδρα της Βυζαντινής της Ρωμαϊκής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 



Σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους η επίσκεψη μας αυτή και ο αγώνας της Κωσταντινούπολης είναι ο καλύτερος και ο πιο όμορφος απ όλους!



1. Τερματισμός στην Αγιά Σοφιά
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, έχει πρωτοποριακό σχεδιασμό και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Η Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο (τουρκικά Ayasofya Müzesi). Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκε στην πορεία του χρόνου



2. Όλη η διαδρομή και τα 42 χλμ είναι παράλληλη και παραθαλάσσια με θέα τον Βόσπορο
Ο στενός πορθμός του Βοσπόρου, το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι ακτές του στενού είναι πυκνοκατοικημένες, ενώ δύο γέφυρες ενώνουν τις πλευρές του: η γέφυρα Bogazici και η γέφυρα Fatih Sultan Mehmed.

3Πύργος και η γέφυρα του Γαλατά
Η διέλευση μας από το σήμα κατατεθέν της Πόλης. Τον μεσαιωνικό, κυκλικό, πέτρινο πύργο που βρίσκεται στην περιοχή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και δεσπόζει στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου, φτάνει τα 67 μέτρα και χτίστηκε από τη γενουατική παροικία της Κωνσταντινούπολης το 1348.
4. Η διαδρομή δίπλα στα τείχη της πόλης,
Μεγάλο μέρος της διαδρομής και μετά το 10 χλμ γίνεται δίπλα ακριβώς στα τείχη της πόλης που κατασκευάστηκαν την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (408-450) και στη συνέχεια επεκτάθηκαν από άλλους βυζαντινούς αυτοκράτορες, καθώς και από Φράγκους και Οθωμανούς. Σήμερα σώζονται μεγάλα τμήματα του τείχους, το οποίο ήταν διπλό με αρκετές πύλες (Κερκόπορτα, Χρυσή πύλη, πύλη του Ρωμανού κ.ά.), και το οχυρό επταπύργιο που αργότερα ονομάστηκε από τους Οθωμανούς Γεντικουλέ. Τα τελευταία χρόνια γίνονται έργα για την αναπαλαίωση των τειχών στη μορφή που είχαν τον 5ο αιώνα.


5. η Εκκίνηση του Αγώνα πάνω από τη Γέφυρα των Δύο Ηπείρων



Η Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, ή πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, επίσημα "Γέφυρα Ατατούρκ" είναι η μία από τις δύο γέφυρες που ενώνουν τις δύο ακτές του Βοσπόρου, η άλλη είναι η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ. Η γέφυρα ενώνει το Ορτάκιοϊ στην ευρωπαϊκή πλευρά με την έναντι ασιατική ακτή Μπεηλέρμπεη και είναι μόνο για οδική χρήση. Πρόκειται για κρεμαστή γέφυρα, που φέρεται από δύο έναντι επάκτιους πυλώνες ύψους 165 μ. έκαστος, με κεντρικό άνοιγμα 1.074 μέτρα, πλάτους 34 μ και συνολικό μήκος 1.510 μέτρα. Το κατάστρωμα της γέφυρας φέρεται σε ύψος 64 μέτρα υπέρ την επιφάνεια της θάλασσας του Βοσπόρου χωρίς έτσι να παρεμποδίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Ουσιαστικά πρόκειται για διηπειρωτική γέφυρα διπλής κατεύθυνσης, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν μία βοηθητική και μία μικρή για πεζούς, επίσης ανά κατεύθυνση. Όταν ολοκληρώθηκε το 1973, η γέφυρα ήταν η 4η μεγαλύτερη σε μήκος κρεμαστή γέφυρα στο κόσμο και η μεγαλύτερη έξω από τις ΗΠΑ. Σήμερα είναι η 19η μεγαλύτερη. 
Από φέτος ονομάζεται και «Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» για να τιμήσει τα θύματα, που αντιστάθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού. Αυτή η χαλύβδινη κρεμαστή γέφυρα χτίστηκε μεταξύ 1970 και 1973. Σήμερα, περίπου 180.000 οχήματα περνούν καθημερινά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η αναμονή μας και η διέλευση των πρώτων 2 χλμ του αγώνα είναι ότι πιο όμορφο έχουμε κάνει σε αυτόν το αγώνα και ο λόγος για τον οποίο ο Μαραθώνιος Κωνσταντινούπολης ονομάζεται και Αγώνας των 2 Ηπείρων και είναι ο μόνος Παγκοσμίως που διέρχεται δυο Ηπείρους.






6. Η Επίσκεψη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και Φανάρι και υποδοχή μας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην έδρα της Ορθοδοξίας

Το Φανάρι είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, που βρέχεται από τον Κεράτιο κόλπο. Εκεί εδρεύει από το 1601 το Ορθόδοξο πατριαρχείο, η αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και έδρα του αρχηγού της ορθοδοξίας και προκαθήμενου των Πατριαρχών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υφίσταται ως η πρώτη στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και φέρει το ιστορικό προνόμιο της απόδοσης αυτοκεφαλιών στις τοπικές εκκλησιαστικές διοικήσεις. Είναι ένα από τα αρχαιότερα κέντρα της χριστιανικής πατροπαράδοτης εκκλησίας και συνέβαλε στη συντήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με την ορθόδοξη λειτουργική και εκκλησιαστική παράδοση. Η πορεία του συνδέεται άμεσα και με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, αφού σε όλες τις καμπές της ιστορίας της, το Πατριαρχείο και ως θεσμός και ως εγκαταστάσεις, είχαν τον αντίστοιχο αντίκτυπο.


7. Η Έκθεση του Αγώνα

Στο σημείο του YENIKAPI εκεί που είναι ο τερματισμός του αγώνα των 15 χλμ  συναντήσαμε την Έκθεση του Μαραθωνίου. Μπορεί να μην έχουμε τεράστια πείρα από Μαραθώνιους αλλά πρόκειται σε οργάνωση και παροχές η καλύτερη από όσες έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα. Συνολικά 130000 δρομείς του αγώνα επισκέφτηκαν (συμπεριλαμβανομένων των δρομέων και στα 4 αθλήματα 42,15,10 και 8 χλμ) αλλά και πολλοί άλλοι επισκέπτες εθελοντές εργαζόμενοι. Δίκαια είναι το επίκεντρο της πόλης των 23 εκατομμυρίων για το Σαββατοκύριακο του Αγώνα



άλλοι εξίσου σημαντικοί λόγοι 
-… πίνοντας το τοπικό ποτό rakı (σαν το δικό μας ούζο) και απολαμβάνοντας τσάι με γεύση μήλο, μαζί με ναργιλέ, σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία-τσαγερί.

-…τρώγοντας σάντουιτς με ψάρι (balik ekmek) που ψήνεται σε πλωτές καντίνες στις όχθες του Βοσπόρου (κάτι σαν το δικό μας «βρώμικο»).



-…απολαμβάνοντας το παραδοσιακό καζάν ντιπί, μπακλαβάδες και πολλά ακόμη γλυκά στο πολυώροφο ζαχαροπλαστείο Saray στoν πεζόδρομο της Istiklal 

-…κάνοντας ατμόλουτρο σε κάποιο από τα παραδοσιακά χαμάμ της πόλης

-…κάνοντας μια στάση για φαγητό σε μία από τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία στη «Στοά των Λουλουδιών» (Cicek Pasaji), που βρίσκεται κάθετα στον πεζόδρομο της Istiklal 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου